ZOEK via mijn site Marco´s Moestuin of Google


woensdag 14 mei 2008

De Telegraaf schreef Zelf groenten telen rage

Zelf groenten telen rage

door Jan Colijn
AMSTERDAM - Nederlanders slaan massaal aan het verbouwen van groenten. Niet alleen door de toenemende animo voor biologische voeding, maar vooral door de groenteprijzen die de laatste tijd de pan uitrijzen.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog overtreft dit seizoen de verkoop van groentezaden de verkoop van bloemenzaden, zo meldt Agf.nl, het branchemedium voor de groente- en fruitsector. De moestuintjes schieten als paddenstoelen uit de grond. In veel regio's gelden wachtlijsten voor volkstuinen.

Hoge prijzen


Een belangrijke oorzaak vormen de explosief gestegen groenteprijzen. Het CBS becijferde vorige maand dat de groenteprijzen sinds 1996 met 32 procent zijn gestegen. De fruitprijzen gingen met 21 procent omhoog.

Maar ook het gezondheidsaspect speelt volgens Lennart Gouman van Tuinfo.nl een prominente rol: "Mensen verbouwen liever zelf hun groenten omdat dit goedkoper en gezonder is." Volgens Gouman zijn het vooral de gangbare groenten die in trek zijn: " Onder meer spinazie en tomaten zijn populair, maar ook de vergeten groenten als pastinaken en schorseneren zijn plots weer in beeld." Door de rage van het thuistuinieren is er ook sprake van een explosieve vraag naar volkstuinen en thuiskassen. "Onder meer de thuiskasjes voor op het balkon zijn erg gewild. De methode is al decennia oud, maar sinds vorig jaar zijn er ook speciale kasjes waarin je groenten of fruit ondersteboven kunt kweken. Bijvoorbeeld tomaten en uiteraard aardbeien", licht Gouman toe.

De beheerders van volkstuinen worden overstelpt met aanvragen. "Het verschilt per regio, maar veel verenigingen hanteren wachtlijsten", aldus woordvoerder Herman Vroklage van de overkoepelende AVVN. "Veel van onze leden zien het als een sport om goedkope groenten te scoren".

Jacob Boerman van de Bond van Volkstuinders in Amsterdam voegt toe: "We hebben een wachtlijst van 1500 kandidaten op een totaal van 6000 tuinen."


Lees meer click Hier

Notitie

Verslag mini paprika´s (zaai datum : 27 december 2007) (kiem datum : 9 januarie 2008)
Het opkweken van minipaprika´s op steenwol is voorde eerste keer niet echt goed gelukt
Ik denk zelf dat ik de steenwol te vochtig heb gemaakt toen de zaadjes er werden op gelegd.
Wat mij opvalt is dat de zaadjes die niet in de steenwol zijn ingestoken (ofwel de zaadjes die op steenwol zijn neergelegd ) die ontkiemen beter als de ingelegde zaadjes.

Moestuin locatie

MIijn Agenda

marco gedeelde items

Buienradar.nl

lokaal